Bijwerkingen en klachten

Misschien overweeg je een T-Safe koperspiraal en wil je graag van tevoren weten welke bijwerkingen of klachten bekend zijn. Of heb je al een koperspiraaltje en wil je graag weten of klachten die je ervaart, te maken kunnen hebben met je spiraaltje. Op deze pagina lees je alles over de voordelen, bijwerkingen en klachten. Twijfel je, neem dan contact op met je zorgverlener.

Wat is een koperspiraal?


Een koperspiraaltje is een klein T-vormig of hoefijzervormig stukje kunststof met koper dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Het koper dat in het spiraaltje is verwerkt, zorgt ervoor dat sperma geen kans heeft om een eicel te bevruchten. Lees hier hoe dat precies werkt.

koperspiraal

Voordelen koperspiraal


Hoge effectiviteit

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een koperspiraaltje als anticonceptiemiddel. Het belangrijkste voordeel is de hoge effectiviteit. Koperspiraaltjes zijn meer dan 99% betrouwbaar, waardoor het één van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie is.

Betrouwbaar (je hoeft er niet aan te denken)

Een ander voordeel is dat je niet meer aan anticonceptie hoeft te denken als het spiraaltje eenmaal is ingebracht. In tegenstelling tot dagelijkse anticonceptiemethoden, zoals de pil, hoef je je geen zorgen te maken over het nemen van medicatie op het juiste tijdstip.

Geen invloed op hormoonbalans

Daarnaast heeft een koperspiraal geen invloed op je natuurlijke hormoonbalans. Dat betekent dat koperspiralen geen hormonale bijwerkingen geven. Dit is een belangrijk voordeel voor vrouwen die gevoelig zijn voor bijwerkingen van hormonale anticonceptiemethoden of deze niet mogen, kunnen of willen gebruiken.

Bijwerkingen koperspiraal

Mogelijke bijwerkingen van een koperspiraaltje


Een koperspiraaltje heeft veel voordelen, maar net als bij ieder ander anticonceptiemiddel zijn er ook mogelijke bijwerkingen om te overwegen voordat je deze vorm van anticonceptie kiest. Een van de meest voorkomende bijwerkingen is dat koperspiralen soms gepaard kunnen gaan met meer bloedverlies en krampen. Dit merk je het meest de eerste 3 tot 6 maanden na plaatsing, daarna neemt dit af. De eerste maanden kun je ook pijn in de onderbuik en tussentijds bloedverlies ervaren.

De meeste bijwerkingen van het koperspiraal verdwijnen na verloop van tijd vanzelf. Raadpleeg je arts als je last hebt van ernstige of aanhoudende symptomen.

Koperallergie


Een T-Safe koperspiraal is niet geschikt voor vrouwen met een bewezen koperallergie. Een koperallergie is heel zeldzaam. Heb je het vermoeden dat je na plaatsing van de T-Safe toch een allergische (huid)reactie krijgt, neem dan contact op met de huisarts. Als het koperspiraaltje de oorzaak is dan verdwijnen de klachten weer als je het spiraaltje verwijdert.


Misvattingen over koperspiralen


Soms bestaan er misvattingen over koperspiraaltjes:

  • Koperspiralen zorgen niet voor een ‘maandelijkse abortus’. Het spiraaltje zorgt er vooral voor dat een eicel en zaadcel niet samenkomen. Daarnaast kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen in de baarmoederwand.
  • Een koperspiraaltje is óók is voor vrouwen die (nog) geen kinderen hebben.
  • Gewichtstoename is geen bijwerking van een koperspiraal. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Lees meer over misvattingen over koperspiralen in deze blog.


Wanneer een arts raadplegen?


Je moet een zorgprofessional raadplegen als:

  • Jij of je partner de onderkant van het spiraaltje kunt voelen.
  • Jij of je partner ongemak ervaren tijdens of na het vrijen.
  • Er bloedverlies is na het vrijen.
  • Je het spiraaltje wilt laten verwijderen.
  • Je last hebt van hevige buikpijn, extreem veel bloedverlies, koorts of ongewone vaginale afscheiding.

zorgverlener counseling
FAQ

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je nog een aantal veelgestelde vragen over bijwerkingen. Staat je vraag er niet bij? Kijk eens naar de pagina met algemene informatie over koperspiralen, de pagina met informatie over na het plaatsen, zwangerschap en vruchtbaarheid en de pagina over kosten. Niet gevonden wat je zocht? Neem contact met ons op.

FAQ

Puistjes worden niet veroorzaakt door koper. Puistjes zijn meestal het gevolg van een verstoring van de hormoonhuishouding in je lichaam.

  • Het kan een reactie zijn op het stoppen met hormonale anticonceptie en de overgang naar hormoonvrije anticonceptie. Je normale cyclus herstelt zich. Je huid is daar gevoelig voor en je kan last krijgen van puistjes.
  • Puistjes kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld stress of een nieuw eetpatroon.
    Het is vaak moeilijk de oorzaak vast te stellen. Ga in gesprek met je huisarts of dermatoloog als je veel last hebt van acne. Zij kunnen samen met jou kijken wat de oorzaak is en welke behandelingen er eventueel mogelijk zijn.

Het komt soms voor dat in de eerste drie maanden na plaatsing van het spiraaltje je meer last hebt van afscheiding (witte vloed) dan bijvoorbeeld tijdens het gebruik van de pil of andere hormonale anticonceptie. Dat komt omdat de natuurlijke cyclus zich herstelt. Na enige tijd zal de afscheiding minder worden. Na plaatsing van een spiraal kan de afscheiding na de menstruatie ook soms wat bruin van kleur zijn, omdat er nog wat bloedrestjes mee naar buiten komen. Dit zal na verloop van tijd minder worden. Het is heel belangrijk dat je de vagina niet met zeep of schuim wast. Dus alleen met water wassen! Gebruik ook geen vaginale spoelingen, want die verergeren de situatie alleen maar, omdat ze het natuurlijke evenwicht van je vagina verstoren.

Het komt regelmatig voor dat vrouwen last hebben van (volgens hen) afwijkende afscheiding. Dit heeft niets te maken met het koperspiraal zelf. Meestal wordt stinkende, grijzige afscheiding veroorzaakt door een bacteriële infectie (bacteriële vaginose). Een witte, en brokkelige afscheiding wordt vaak juist veroorzaakt door een schimmelinfectie (Candida). Een candida-infectie gaat vaak gepaard met jeuk/irritatie aan de schaamlippen en/of vagina. Deze vaginale infecties zijn vervelend, maar relatief onschuldig en gemakkelijk te behandelen.

Daarnaast zijn er nog andere oorzaken mogelijk. Neem contact op met je huisarts om de oorzaak en oplossing te zoeken. Het is heel belangrijk dat je ondanks een eventuele nare geur en afscheiding je je vagina niet met zeep of schuim wast. Dus alleen met water wassen. Gebruik ook geen vaginale spoelingen, want die verergeren de situatie alleen maar omdat deze het natuurlijke evenwicht van je vagina verstoren.